Meststoffen (compost en anderen) in de moestuin

Meststoffen zijn gevarieerd recupereerbaar, afhankelijk van wat u kunt produceren: oppervlaktecompost, bananenschillen, koffiedik, urine, recuperatie van dierlijke uitwerpselen (koeien, kippen, konijnen, paarden, enz.).

Sommige planten zoals alliums houden er niet van in grote hoeveelheden, sommige planten zijn tevreden met wat er al in je grond zit, andere zoals vruchtgroenten hebben grote hoeveelheden nodig. En voor vaste planten, behalve allium, is het belangrijk om de bijdragen elk jaar te vernieuwen omdat ze anders je grond uitputten.

Het is daarom belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden kunstmest toe te voegen om ervoor te zorgen dat de bodem een ​​vernieuwing van hulpbronnen krijgt, zelfs voor minder gulzige planten zal de bijdrage gewoon minder groot zijn. De stikstof die in de meeste meststoffen aanwezig is, is nuttig voor de ontwikkeling van gebladerte, dus het is niet nodig om het te geven op het moment van vruchtvorming (urine, dierlijke uitwerpselen, enz.).

Als u uw urine gebruikt en geen risico wilt lopen op overdracht van medicijnresten, dan kunt u deze het makkelijkst een maand overpompen in een bak en dan gebruiken. Altijd verdund tot 1 op 10. Wat ook aan te raden is  is ten minste twee weken voor de oogst niets toe te voegen.

Oppervlaktecompost is een van de beste manieren om je grond te voeden, het brengt kleine constante en gevarieerde hoeveelheden toe, idealiter zouden alleen organische of onbehandelde producten moeten worden gegeven om bodemvervuiling te voorkomen. Zo kun je alles meenemen, geen beperkingen zolang het maar kapot gaat. De oppervlaktecompost is niet esthetisch, het is voldoende om het onder een deken van bladeren, stro, ... te begraven om het aan het zicht te onttrekken. Rottend voedsel stinkt niet.

Persoonlijk gebruik ik bijna ontbonden compost voor je planten, het brengt voeldoende voedingsstoffen zonder teveel binnen te halen.

Laissez votre commentaire